גינות קהילתיות בטכניון

כאשר רוב הפקולטות בטכניון שמות דגש על התמחות בתחום הנדסי ממוקד – לגינה קהילתית יש תפקיד חשוב בקידום תודעה ירוקה מערכתית ומאזנת של קיימות.

הגינה הקהילתית הירוקה והפורחת נותנת ביטוי מוחשי וססגוני – שקל יותר להתחבר אליו – מאשר לפעילויות הירוקות והמקיימות החשובות – של מיחזור, וחיסכון בחשמל במים ובנייר.

הגינה הקהילתית – כביטוי מוחשי להנפת הדגל הירוק של קיימות בטכניון – מייצרת מסגרת קהילתית משותפת לסטודנטים מישראל ומחו"ל ומעניקה תחושה של שייכות לטכניון.

הגינה מהווה מקור לירקות אורגניים בריאים טריים וזולים, מסגרת ללמידה מעשית, ולהתחברות לטבע ולתודעה הירוקה המקיימת.

בגינות הקיימות יש חלוקה לערוגות אישיות וקהילתיות בהן גדלים ירקות, צמחי תבלין ועצי פרי.
הגינות הקהילתיות ממוקמות בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבה ובמעונות

  • גינת כפר המשתלמים
  • גינת מעונות סגל זוטר
  • גינת מעונות ריפקין

בכל גינה עצי פרי, ירקות וצמחי תבלין המיועדים בעדיפות ראשונה לסטודנטים העוסקים בטיפוח ותחזוקת הגינה.
סביב הגינות נערכים מפגשי טיפוח ותחזוקה ומפגשים חברתיים וחגיגיים כגון ט"ו בשבט וחג שבועות המלווים בכיבוד קל וביבול הגינות.
למידע נוסף ולקשר עם רכז הגינות הקהילתיות – ilanapirvu@technion.ac.il 

רשימת צמחי תבלין המתאימים לשתילה :

סוג שתילה

תיאור\תנאים שימוש ברפואה העממית

נענע (מנתה)

לנענע ישנם זנים שונים ורבים. היא מתרבה במהירות ולכן כדאי לשתול אותה בעציץ רחב, כדי שתוכל להתפשט. רצוי לשתול אותה בחצי צל, אם כי היא אוהבת שמש והרבה מאוד השקיה.

הנענע משמשת בעיקר להכנת תה, ולתיבול מאכלים ובייחוד סלטים (נהדרת כתוספת לרטבים). בקיץ היא טעימה מאוד בתוך לימונדה (לימונענע), ואם תקפיאו לימונדה עם הרבה נענע ולאחר מכן תרסקו – תיהנו מברד גורמה, כמו במסעדות.

 

שתיית תה עם עלי נענע מומלצת אחרי ארוחה כבדה. היא עוזרת לפעילות המעיים ולהקלה על כאבים במערכת העיכול. היא מקלה על מקרים של שפעת והצטננות ועוזרת בפתיחת דרכי הנשימה ובהורדת חום. כמו כן טובה הנענע להרגעת בחילות ולהפגת מתחים.

 

לואיזה (ליפיה לימונית)

הלואיזה היא עדינה וטעימה. אם היא במרפסת או ליד חלון פתוח, יש להגן עליה מפני רוח חזקה מדי. כמו כן היא אוהבת שמש או חצי צל.

 

הלואיזה מצוינת לשתיית תה. יש לה טעם לימוני, היא ריחנית מאוד ומוסיפה ארומה וטעם לסלט פירות ולמיצי פירות טריים. באופן כללי, היא נפלאה למשקאות קרים בקיץ.

 

ברפואה העממית: הלואיזה מסייעת לטיפול במערכת העיכול ומרגיעה את הקיבה והמעיים. היא מסייעת לטיפול בדלקות גרון, עוזרת להורדת חום ומעלה את מצב הרוח. טיפ: הלואיזה עוזרת בייצור חלב אצל אמהות מיניקות, ולכן מומלצת לאחר לידה.

 

גרניום לימוני (פלרגון)

יש שקוראים לגרניום הלימוני גרניום ריחני, כיוון שלעליו יש ניחוח לימוני מתקתק, המתחזק במעיכה. הצמח הוא בעל פרחים ורודים קטנים, הפורחים בקיץ. אל תתבלבלו עם צמחי גרניום אחרים, הם לא נועדו לשתיה ומאכל- רק הוא.

עלי גרניום לימוני בתה יוסיפו לו ניחוח עז, ובנוסף ניתן להוסיף עלים טריים שלו גם לקינוחים כמו ג'לי, פודינג ועוגות.

 

חליטת העלים יכולה להועיל במקרים של דלקות שונות ובמקרים של בחילות, צרבות ותסמונת קדם ווסתית. החליטה יעילה גם כנגד ריח רע מהפה.

עשב הלימון צמח גבוה וזקוף המפיץ ריח של פרח הלימון. העלים הטריים והיבשים משמשים לתיבול מאכלי דגים ומרקים, וטעימים מאוד בתוך תה.

 

עשב התה מרגיע את מערכת העיכול ועוזר לכאבים ולנדודי שינה. הארומה הלימונית "דיטראל", שאובחנה במחקרים האחרונים, מדכאת תאים סרטנים.

 

מרווה

המרווה היא צמח ירקרק-אפרפר עם פריחה סגולה, שכדאי מאוד שיהיה בבית. במטבח המרווה משמשת כתבלין לסלטים, לתבשילים, ולמילוי בשר וגבינות.

 

במטבח המרווה משמשת כתבלין לסלטים, לתבשילים, ולמילוי בשר וגבינות.

 

במקרים של פצעים בפה (אפטות) גרגור מי מרווה יחטא את המקום ויעזור להעלימם. תה מרווה ידוע כמוריד חום, כטיפול נגד לחץ דם גבוה, עצירות וכאבי בטן. כמו כן, שתיית תה מרווה תעזור להפחתת הזעת יתר, לפתיחת כלי הנשימה ולהרגעת עצבים.

 

שיבה (לענה שיחנית)

הצמח לא מתאים לנשים בהריון

 

תה עם שיבה נפוץ מאוד בקרב יוצאי צפון אפריקה. טעמה של השיבה חזק, ובשל מרירותה לא משתמשים בה לבישול.

ניתן להכין שקיקי בד ולמלא אותם בעלי שיבה יבשים. שמים אותם בפינות הבית להרחקת חרקים, ובארון הבגדים להרחקת עש.

 

השיבה ידועה כמאזנת, מרגיעה ומחזקת. היא יעילה נגד תולעים במעיים, כאבי בטן, בחילות, חולשה הצטננות ושיעול. בנוסף היא עוזרת במקרים של אבנים בכליות ובחיזוק שורשי השיער.

 

מליסה עלי המליסה משמשים כתחליף ללימון, להכנת תה ולהוספת טעם ליינות.

המליסה משמשת לטיפול בהצטננות ולהורדת חום. היא מקלה על כאבים בזמן מחזור וטובה לטיפול בכאבי בטן. המליסה, לפי הרמב"ם, מומלצת לחיזוק כוחות הנפש והסרת כל דאגה. מנות גדולות שלה עוזרות לשיפור הזיכרון.

 

זעתר (אזוב מצוי)

למרות חזותו הצנועה, הפופולאריות של הזעתר היא גבוהה ביותר עקב טעמו הדומיננטי.

 

עלי זעתר טריים ניתן לפזר על סלטים ועל לבנה.

ברפואה העממית הוא מועיל לטיפול בכאבי בטן, בחילות, כאבי אוזניים, כאבי שיניים וכאבי ראש. הוא יעיל גם כנגד דלקות חניכיים והוא מחטא ומחסן את הגוף.

 

זוטה לבנה

התבלין המשובח ביותר לתה! נוסף על סגולותיו הרפואיות הוא פשוט טעים להפליא, וריחו נעים ומשובח

 

לזוטה יש שפע של סגולות: לטיפול בכאב בטן, שיעול, הצטננות; לחיזוק הגוף, להורדת לחץ דם, לריפוי מחלות לב ולניקוי הגוף אחרי לידה; לריפוי פצעים, דלקות עיניים, כוויות; להפגת ריח רע מהפה; למניעת הירדמות במסיבות (הרחת ענפים).

 

המידע מעניין? שתף עם חברים
שינוי גודל גופנים
ניגודיות