רואים רחוק – רואים ירוק
כל הירוק שקורה בטכניון
בשער מגזין Time השבוע מצוייר גרף של ריכוז CO2 באטמוספרה עם אזהרה חמורה:
”One Last Chance: The Defining Year for our Planet“
אנו אכן עומדים בפני משבר סביבתי בחזיתות מרובות: שינויי אקלים, אובדן המגוון הביולוגי,
זיהום האוקיאנוסים ומשאבי טבע ההולכים ומתדלדלים כמו מים וקרקע.
בטכניון יש לנו את הידע, האופטימיות והצמא לפעולה, ולכן יש לנו את היכולת להיות סוכנים
של שינוי חיובי. מרכז הקיימות של הטכניון שואף להיות זרז ואפיק לשינוי. אנו מעודדים מחקר,
הוראה והתנהגות מוסדית הנותנים מענה לאתגרים סביבתיים בקנה מידה מקומי, ארצי
וגלובלי.
השינוי מתחיל להתרחש – במהלך 18 החודשים מאז שנכנסתי בשמחה ובהתרגשות לתפקיד
היועץ האקדמי למרכז הקיימות, עבדנו (אני וד"ר רונית כהן, מנהלת מרכז הקיימות) עם
הנהלת הטכניון בכדי לבנות תוכנית התייעלות בנושא הטיפול באשפה ולהגביר את מיחזור
הפסולת בקמפוס. בשנה הקרובה התוכנית תצא לפועל. בין הפעולות שלנו, מרכז הקיימות נתן
תמיכה ליזמות סביבתית של הסטודנטים (האש החייה של עשייה בקמפוס), פעל להקמת
ועדה מייעצת של אנשי סגל וסטודנטים והקדיש זמן לעבודה פרטנית עם פקולטות שונות
לשיפור התנהגויות סביבתיות. אנו עוד מתכננים לפעול לחיזוק הניהול האקולוגי של הגינות
בקמפוס ושל יער הטכניון, לבחון את הפוטנציאל לקיום קמפוס "שקט" ולעודד את צמצום
הצריכה בקמפוס.
אנו מבקשים להודות לחברי הוועדה האקדמית המייעצת, להנהלת הטכניון, לפקולטות
הפועלות וכמובן לסטודנטים, שהם הרוח החיה ומקור האנרגיה העומדת מאחורי עבודתנו. אנו
מקווים שהעבודה שנעשתה עד כה, תעורר השראה ורצון להתייעלות ושביחד נוכל לממש את
החזון שלנו להיות מודל מופתי לקיימות באמצעות תוכניות החינוך והמחקר ובאמצעות
ההתנהגות המוסדית שלנו. אנחנו מזמינים אתכם – קהילת הטכניון – להצטרף אלינו בהגשמת
חזון זה.
בניוזלטר שלפניכם תוכלו לקרוא על שלל פעולות ירוקות מעוררות השראה שהתקיימו השנה
בקמפוס. אנא ספרו לנו על פעולות נוספות, יוזמות ומחקרים בתחום הקיימות והסביבה,
המתקיימים בקמפוס ונשמח להדהד עליהן במידעונים הבאים. קריאה מהנה.
דניאל ורונית
פרופ"ח דניאל אורנשטיין – יועץ אקדמי לתחום הקיימות
ד"ר רונית כהן-ספר – רכזת מרכז קימות טכניון
התקנת גגות סולאריים
למעלה מעשור הטכניון מקיים פעילות נרחבת להתייעלות אנרגטית ומשקיע משאבים רבים להפוך לקמפוס ירוק, במטרה לחסוך כסף רב ולפעול להקטנת פליטות גזי חממה ב- 25% עד שנת 2030, בהתאם ליעדי המדינה.
הפורום להתייעלות אנרגטית בראשות פרופ' אדם שורץ, שמונה בשנת 2007, מקדם פעולות שונות, ביניהן: קידום החלפת יחידות קירור (צ'ילרים), בקרת תאורת חוץ חכמה מבוססת שעון אסטרונומי, החלפת פתרונות תאורה לLED ולאחרונה – התקנת תאים סולאריים.
מערכות תאים סולאריים PVפוטו-וולטאיים Photo Voltaic מייצרות אנרגיה חשמלית בהמרה ישירה של קרינת השמש לאנרגיה חשמלית. בניגוד לאנרגיה מתכלה המיוצרת משריפת דלקים, גז, פחם וכדומה המשחררת גזי חממה, האנרגיה הסולארית מצויה בשפע וניצולה אינו פוגע בסביבה.
בשנת 2018 הוקמה על גג בניין ננו אלקטרוניקה, מערכת ייחודית של תאים סולאריים בהספקKWP50 . המערכת הוקמה בשיתוף פרופ' ניר טסלר, ראש מכון מחקר מיקרו אלקטרוניקה ודר' גיא אנקונינה, חוקר בתחום אנרגיה סולארית. המערכת שסופקה ע"י סולאר גרין, כוללת 4 טכנולוגיות שונות של תאים סולאריים ומאפשרת מדידה והשוואה בנתוני הייצור של התאים השונים. המערכת כוללת מערכת לתצוגת ייצור האנרגיה הסולארית בכל רגע נתון במהלך היום, היסטוריה של ייצור ע"פ ימים חודשים ועוד. האנרגיה המיוצרת על ידי התאים הסולאריים, מסופקת לרשת החשמל של הטכניון וכך מקטינה את צריכת החשמל מרשת החשמל הארצית ומכאן מקטינה את פליטת גזי החממה.
כיום נמצאת בתכנון מתקדם הקמת עוד שתי מערכות של תאים סולאריים:
על גג בניין אולמן בהספק של כ KWP100 ועל גג בית הסטודנט בהספק של כ- KWP200.
המערכות צפויות להיות מותקנות כבר במהלך הקיץ הקרוב ולספק אנרגיה ירוקה לקמפוס הטכניון.
תודה לאיציק רומנו – מהנדס חשמל ראשי בטכניון
שאטל בקמפוס
למעלה מעשור הטכניון מקיים פעילות נרחבת להתייעלות אנרגטית ומשקיע משאבים רבים להפוך לקמפוס ירוק, במטרה לחסוך
הטכניון ואגודת הסטודנטים רואים בתחבורה הציבורית עמוד תווך שבעזרתו נוכל לבנות את עתיד ההתניידות בקמפוס.
מרחק הנסיעה הכולל משער נווה שאנן דרך המסלול המקיף את הטכניון הינו שלושה קילומטרים, כ- 7 דקות נסיעה. עד לאחרונה, מנגנון השאטלים שהיה נהוג, פעל בתדירות של כ- 20 דקות, כאשר סטטיסטית, ככל שהתחנה מרוחקת יותר משער הכניסה כך הסיכויים להמצאות מקומות פנויים בשאטל קטן. לעומת זאת, תדירות האוטובוסים הציבוריים החולפים בתוך הקמפוס, הינה 10 דק' לכל היותר בשעות העומס ולא קיימת בעיה של קיבולת כמות הנוסעים.
בדומה למודל הפועל כיום באוניברסיטת תל-אביב, שם קיים פרופיל רב-קו בשם "אגודן" המאפשר לכלל הסטודנטים להשתמש במספר קווי אוטובוס מתחנת הרכבת אל הקמפוס ובתוך הקמפוס ללא תשלום, אנו פועלים להפעלת פרופיל ייעודיי לאוכלוסיית הטכניון, אשר יאפשר לסטודנטים, אנשי סגל ועובדים להתנייד בתוך הקמפוס באמצעות הקווים העירוניים הציבוריים, ללא צורך בתשלום מצידם. כך יינתן פתרון לכשני שליש מאוכלוסיית הטכניון אשר מתניידת בתוך הקמפוס מידיי יום.
זכאות השימוש תנתן לכל סטודנט בעל כרטיס סטודנט בתוקף ואישור לימודים תקף של הטכניון ולכל עובד בעל תג עובד של הטכניון/מוסד הטכניון. ניתן לקבל את כרטיס הרב-קו בכל אחת מתחנות הרב-קו וביריד פתיחת שנה בקמפוס הטכניון. הנסיעה תהיה בחינם. עלות הפרויקט מסובסדת ע"י משרד התחבורה והטכניון.
על ידיי הנגשת התחבורה הציבורית לשימוש חופשי בקמפוס יהיה ניתן לתת מענה לקהל רב יותר של משתמשים (פי 15.5 יותר
מאשר בעזרת השאטלים הפועלים היום) תוך ניצול יעיל של התחבורה הקיימת.
תודה לליאור מן – מנהל משרד קמפוס – אגודת הסטודנטים
הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים
פינת ההשראה – עבור הסטודנטים אנו ממחזרים חומרים, הוקם חדר יעודי "פינת השראה" בו שומרים חומרים שהסטודנטים עושים בהם שימוש חוזר עבור עבודות שלהם. כל קאפה שמיוצרת לפרסום ארוע , מועברת בסיום לסטודנטים.
***
כלים רב פעמיים או מתכלים – אנו עדיין בבחינת הנושא לאפשרות המיטיבה ביותר לסביבה והיד עוד נטויה.
***
קייטרינג – עברנו למזון בריא יותר (אגוזים, פירות וירקות) הן בישיבות והן בארועים הכוללים קייטירינג.
***
מתנות לעובדים – השנה אנו מבקשים מכל עובד לתרום את כספי המתנה שהפקולטה מקצה מטעמו למטרה חברתית, אקולוגית, סביבתית, סוציאלית – לפי בחירתו. לצורך כך אנו עושים שיתוף עם מיזם TIME להגנה על מיני בע"ח וצומח 🙂
תודה ללימור עבאס – רכזת אירועים בפקולטה
הפקולטה להנדסה כימית
הפקולטה להנדסה כימית עברה בחודשים האחרונים לשימוש בכלים מתכלים. המעבר לקפה/סוכר באריזות אישיות מייתר את השימוש בכפיות חד פעמיות. נרכשו עבור חברי הסגל, העובדים והמשתלמים, כוסות קפה רב פעמיות עם לוגו הפקולטה שחולקו ביום המחקר הפקולטי, במפגשי עבודה ובמועצת הפקולטה.
***
במקום בקבוקי מים שהונחו על השולחנות בישיבות מרובות משתתפים, אנחנו מתקינים במקומות מרכזיים מתקני מים חמים/קרים.
***
הפקולטה התקינה בקר תנועה בחדרים ובמעבדות שמכבה את מזגנים בחדרים שאין בהם תנועת אנשים.
***
חסכון בנייר הדפסה – הותקנו על המדפסות הפקולטיות בקרי הדפסה שמאפשרים שיחרור הדפסה רק באמצעות כרטיס והגעה פיזית למדפסת (חוסכים את כל ההדפסות שנשלחו בטעות).
תודה לדליה גוטמן – ראש מנהל הפקולטה
היחידה להנדסת סביבה העלימה כלים חד-פעמיים מהמטבחונים שלה
השינוי הזה עבר יותר חלק ממה שחשבנו. במשך עשרים או שלושים שנה התרגלנו לנוחות של כוסות קפה מנייר וכפיות מפלסטיק. בעיקר כי לא צריך לרחוץ אחרי השימוש ואספקה של כוסות חדשות מגיעה למטבחון מדי יום, בלי שנרגיש כמעט. זה כבר מתוקצב, מבחינתנו זה שקוף.
יום אחד זה קרה, בבת אחת, ביוזמת אחת מחברות הסגל וראש היחידה שלנו. הגענו למסקנה שהנדסת סביבה וכלים חד"פ זו סתירה פנימית. קנינו כוסות זכוכית וכפיות מתכת, תלינו שלט במטבחון 'נא לרחוץ את הכוסות לאחר השימוש' (עם תמונה של גרטה ברקע) — וזהו, המהפכה הושלמה. אנשים קיטרו, אבל, התרגלו. וכמעט כולם רוחצים את הכוסות לאחר השימוש. המסקנה שלנו היא שיש סיכוי לשינוי – רק צריך להחליט שזה חשוב לנו.
תודה לפרופ' יוחאי כרמל
שילוב מקורות אנרגיה מתחדשת בישראל: בעיית העומס ברשת ההולכה והמלצות מדיניות
מאמר חדש בנושא שילוב אנרגיה מתחדשת ברשת החשמל הישראלית מציג מחקר שנעשה בשיתוף פעולה של חוקרים מהטכניון, הפורום הישראלי לאנרגיה, ומחלקת תכנון ופיתוח טכנולוגיות של חברת החשמל. החוקרים מציגים תוצאות של מערך הדמיות של הרשת הישראלית, תחת תרחישים שונים של שילוב אנרגיה מתחדשת, ומראים שקיבולת רשת ההולכה בדרום הארץ הינה גורם מפתח ליכולת השילוב של מקורות סולאריים נוספים בדרום הארץ בעתיד הקרוב. יתרה מכך, החוקרים מספקים שורה של המלצות מדיניות כיצד ניתן להפחית את העומס בצווארי הבקבוק ברשת על מנת להעלות את אחוז החדירה של אנרגיה מתחדשת בישראל.
פרטים נוספים ניתן למצוא במאמר:
Integration of distributed renewable energy sources in Israel: Transmission congestion challenges and policy recommendations (Energy policy, 2020)
תודה לאביעד נבון (פחימה)
פעילות סטודנטים למען אקלים
"סטודנטים למען אקלים טכניון" שמו לעצמם מטרה לקדם את המאבק במשבר האקלים בטכניון.
במהלך השנה הקודמת התקיימו פעילויות רבות של הסטודנטים תחת מרכז קיימות בעידוד וסיוע של ליאור מן, מנהל משרד חברתי באגודת הסטודנטים. הסטודנטים ארגנו הרצאות בבית הסטודנט, סיור לחירייה, סדנאות יצירה באוריינטציה סביבתית יחד עם אילנה פירבו, רכזת תרבות של לשכת הדיקן ואף שלוחה למצעד האקלים.
השנה, הועברו חוגי בית ע"י הסטודנטים: מאיה ון-חלדר, סטודנטית להנדסת סביבה, דרור מירון, דוקטורנט במסלול האנרגיה, אור גלנט, דוקטורנטית במסלול להנדסת פולימרים, אביב בריגר ושי לוי, סטודנטים להנדסה ומדע של חומרים, חוגי בית לסטודנטים, לעובדים בבניין אולמן, לסטודנטים בתכנית המצוינים של רוטשילד ועוד. זאת בסיוע של זהר פז, אשר אמונה על הגרפיקה והמדיה של כלל הפעילויות, ונטע כהן ועירית געתון, על הארגון.
***
השנה, הועברה סדנה בנושא משבר האקלים ע"י מרצה חיצוני הדן בהיבט המדעי, החברתי והאזרחי. הסדנא תוכר כקורס אקדמי תחת המחלקה ללימודים הומניסטים. מהלך זה נעשה בהובלה של אור גלנט ובסיוע רב של פרופ' דניאל אורנשטיין ופרופ' אפרים לב.
***
מתוך הדחיפות לקדם את המאבק במשבר האקלים בכותלי האקדמיה, הובילה אור גלנט יחד עם פרופ' אופירה אילון ממוסד שמואל נאמן יום עיון בנושא 'תפקידה של האקדמיה במשבר האקלים' שהתקיים ב 26.2.2020 בו דיברו פרופסורים ומרצים מקמפוסים שונים בארץ. מהטכניון דיברו פרופ' יועד צור, ראש תכנית האנרגיה ואיציק רומנו, מהנדס חשמל ראשי.
הקלטה של יום העיון "תפקידה של האקדמיה במשבר האקלים"
תודה לאור גלנט – סטודנטים למען אקלים
צוללים לים נקי
בתאריך ה- 22.11.2019 התקיים אירוע "צוללים לים נקי" ביוזמת אגודת הסטודנטים בטכניון ובשיתוף פעולה עם מרכז קיימות ומשמר הים. יצאה קבוצה של 9 סטודנטים לחוף בבת- גלים למטרה חשובה- ניקון קרקעית הים. הצוללנים האלופים הצליחו להוציא 5 ק"ג של פסולת מהים! אומנם הכמות קטנה יחסית, אך הצלחנו לעורר שאלות בקרב התושבים העוברים, העלנו את המודעות החברתית לנושא ויצרנו פעילות חוויתית, מעשירה ועם ערך מוסף עבור הסטודנטים שלנו.
עקבו אחרינו בעמודים השונים כדי להתעדכן בעוד פעילויות מסוג זה: https://www.facebook.com/ASAT.Technion/
תודה לישי דדון – רכז קיימות אס"ט
הגן האקולוגי
סיפורו של הגן האקולוגי בטכניון משקף את ההתפתחות המדעית טכנולוגית בד בבד עם ההתפתחות החברתית והסביבתית של החברה האנושית בכלל ושל מדינת ישראל בפרט.
הגן האקולוגי בטכניון הוקם בשנת 1982 ע"י פרופסור זאב נאוה, במטרה לחקור ולבחון את התאמתם של צמחים מהארץ ומהעולם לשמש כשיקום נופי עם עקרונות אקולוגים, תוך מענה על שתי בעיות מרכזיות: מחסור במים, וצמצום שטחים פתוחים. בשנת 2011 הוכרז הגן גם כגן בוטני ומתוקצב מאז ע"י משרד החקלאות.
תחילתו של הגן בערוץ נחל קטן (נחל בן-דור) אי שם במורדות הצפון מזרחיים של הכרמל ממנו משקיפים למפרץ חיפה, בבוסתן ניתן לראות את התהוות החקלאות הבאה לידי ביטוי בשרידי הטרסות. הגן משתרע על שטח של כ-20 דונם בקרית הטכניון בסמוך לפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית. נופי הגן משלבים חורש ים תיכוני טבעי, חורש אורנים נטוע, גינות המייצגות בתי גידול ארץ-ישראליים שונים, בוסתן עצי פרי ובריכות מים.
הגן משמש מוזיאון חי לכ-550 מיני תרבות ובר של ישראל, וביניהם כ-50 מינים אדומים (בסכנת הכחדה), אשר פורחים בשלל בתי גידול: בתי גידול לחים, הכורכר, עמקי הצפון, חוף הים, המדבר, חמרות השרון ועוד. כמו כן הגן משמש גרעין לריבוי לצמחים רבים כגון: בקיית יזרעאל, צמח אדום בסכנת הכחדה עולמית, לצורך פרוייקט אכלוס עתידי במעיינות עמק יזרעאל. תפקידו של הגן הוא באיקלום, טיפוח ושמירה של צומח ארץ ישראלי וכן בטיפוח ושמירה של מינים אדומים.
מדי שנה מגיעים: ילדי גן, בה"ס יסודי, תיכוניסטים, סטודנטים לקורסי אקולוגיה ובוטניקה, סטודנטים להנדסת סביבה, לאדריכלות לבינוי ערים ואדריכלות נוף, מורים, גננות, גמלאים ועוד, אשר זוכים להכיר צמחים להיחשף למושגי חקלאות,
בוטניקה, שמירת טבע, מחזור, קיימות, תכנון משמר נגר, גינון ידידותי לסביבה- גינון בר-קיימא, הכרת סוגיות במינים פולשים, מינים בסכנת הכחדה, שימור מינים והשבת מינים נכחדים לאתרם ועוד.
חזונו של הגן הוא לשמש כאתר להשראה סביבתית ותרבותית, מקור ידע ועניין בנושאי סביבה.
כל העובר בו ידע כי אפשר וצריך להתנהג אחרת עם הסביבה שלנו !!!
בשנים האחרונות מתמקד הגן בנושא "אפס פסולת – Zero Waste" כל הפסולת שהגן מייצר נשאר בגן ומקבל צורה אחרת, אם זה בצורת קומפוסט, דישון, חיפוי לשבילים, גדרות, מעקות ועוד.
לאחרונה, הגן החל בסדרת הרצאות בנושא 'אקולוגיה, תזונה, בריאות האדם והאדמה' ההרצאות עסקו בשימוש המוגזם בפלסטיק והשפעתו על הסביבה, במצב הקרקעות והזיהום בהם, במשברים בחקלאות ופתרונם, בתזונה טבעונית/ אומניבוריות, במיגוון הביולוגי ובמערכות אקולוגיות.כמו כן, מתוכננות לצאת לפועל סדנאות חדשות העוסקות במיגוון תחומים כמו: גיזום, טיפול וטיפוח עצים. בנייה של כיפה גיאודזית על מנת לייצור כיתת חוץ ללימוד חוויתי. בנייה בבוץ. ועוד.
הגן פועל לעתיד בר-קיימא ומזמין אתכם להשתתף בתהליך חיובי זה.
תודה לחנוך רפפורט – מנהל הגן האקולוגי
מגמה ירוקה
מגמה ירוקה הינו ארגון שטח אקטיביסטי הפועל בקמפוסים השונים ברחבי הארץ לקידום המאבק במשבר האקלים. התא בטכניון פועל בשני מישורים – פעולות הסברה והרצאות בתוך הטכניון ופעילות אקטיביסטית מחוץ לו, החל מהגעה לוועדות תכנון ובניה ועד קידום אייטמים בתקשורת הארצית. מתוך הבנה כי תעשיית הדלקים הפוסיליים תורמת להחרפת משבר האקלים מתמקדת הפעילות שלנו בתעשייה במפרץ חיפה.
בתחילת הסמסטר כחלק מגיוס סטודנטים חדשים לתא הקמנו דוכן בצהרי יום ד' ליד האולם השקוף, ושבועיים אחריו ערכנו ערב חשיפה בחונטה במהלכו הצגנו את פעילות התא, את המאבק במשבר האקלים ומה הסטודנטים יכולים לתרום ולהיתרם מהצטרפות לתא.
בהמשך ארגנו מספר אירועים מחוץ לטכניון דוגמת הרצאה ב"בר גלים" בשכונת בת גלים, וסיור פרפרים בשיתוף החברה להגנת הטבע ועמותת ירוק בלב, במהלכו הסברנו על ההשפעה של שינויי האקלים על אוכלוסיית הפרפרים והקשר לתעשיית הדלקים הפוסיליים. כמו כן לקחנו חלק בפאנל בנושא משבר האקלים שהתקיים כחלק מיום היזמות בטכניון. האירוע האחרון שקיימנו בטכניון לסמסטר הנוכחי היה הרצאה בגן האקולוגי על התרומה של תעשיית הדלקים למשבר האקלים.
נשמח לשמוע ולפרסם כל דבר ירוק שקורה סביבכם
אנא כתבו אלינו למרכז הקיימות